top of page
Search

Uni on niin tärkeää


Uni ja lepo ovat lapsen kasvun ja kehityksen mahdollistajina aivan ensi arvoisen tärkeitä asioita.

Uni on tärkeää aivojen toiminnalle ja sen riittävä määrä vaikuttaa suoraan lapsen mielialaan, tunne-elämään ja keskittymiskykyyn.

Vanhempien tehtävä on varmistaa, että lapsi nukkuu tarpeeksi.


Unen tarve on yksilöllistä. Tosin unen tarpeen vaihteluväli yksilöstä toiseen on tutkimusten mukaan kovin pieni. Mutta milloin nukuttaa enemmän, illalla vai aamulla vaihtelee.


Lapsen luontainen tarve olla liikkeessä ja kiinnostus asioiden tutkimiseen kyllä toimii hyvänä unilääkkeenä, ja jos uneen rauhoittumisen ja nukahtamisen kanssa on pulmaa se johtuu yleensä liiallisesta ”lääkeannostelusta”. Virikkeitä ja touhua tulee liikaa ja lapsi käy ylikierroksilla. Liiallinen stressin erittämä kortisoli vaikeuttaa nukahtamista ja heikentää myös unen laatua. Lapsi kestää stressiä huonosti ja onkin tärkeää huolehtia levon ja touhun tasapainosta, erityisesti pääkaupunkiseudulla, missä aistiärsykkeitä tulvii ihan joka puolelta.


Nukkumaan menoa haittaa myös pienen lapsen uusien taitojen oppimisen vaihe, hampaiden puhkeaminen, reagointia elämänmuutoksiin. Lapsen temperamentti myös vaikuttaa. Isomman lapsen ikätasoiseen kehitykseen kuuluu myös pelot ja painajaiset.


Mutta se noin 2-vuotiaana puhkeava uhma!

Ihan varmasti vaikuttaa uneen rauhoittumiseen ja nukahtamiseen!

Nukkumaanmenon hetki voi muuttua rajojen koetteluksi. Vanhemmalta vaaditaan määrätietoista ja johdonmukaista mutta lempeää asennetta, kun lapsi yrittää viivyttää nukkumaanmenoa pyytämällä juotavaa tai lisää iltasatuja. Tässä kohtaa väsynyt vanhempi on usein todella koetuksella.


Väsytystaistelu illalla on helpompaa, jos vanhemmat ovat asettaneet lapselleen ikätasoisia rajoja. Jos rajat asetetaan epäjohdonmukaisesti tai vanhemmat ovat kovin sallivia, lapsi kokeilee rajoja ilta-aikaan väsyneenä enemmän. Kannattaa pohtia onko syytä tarkentaa, mikä on perheessä ylipäätään sallittua ja mikä ei.

On ihan tavallista ja ymmärrettävää että lapsi vastustaa nukkumaanmenoa. Leikit on kesken.. Tai sitten hellyystankkausta vanhemmalta ei ole saatu tarpeeksi. Kannattaa pohtia tarvitseeko lapsi enemmän läheisyyttä tai vanhemman huomiota mitä on ehtinyt päivän aikana saamaan?


Auttaa jos nukkumaanmenoaika on sama joka päivä, myös viikonloppuisin. Rauhalliset, ennakoitavat iltapuuhat ovat joka päivä samanlaiset ja vanhempi toimii niissä lempeästi mutta määrätietoisesti.

Kun lapsi vastustaa nukkumaanmenoa niin kehu ja kannustus pienissäkin hyvin sujuneissa iltatoimiasioissa toimivat paremmin kuin moite. Kerro lapselle selkeästi ja määrätietoisesti mitä häneltä odotat. Konkreettisen lyhyet ohjeet toimivat parhaiten.


Hoida vessakäynti, juomiset, sadut ja suukotukset ja sitten ilmoita ystävällisesti että nyt käydäänkin nukkumaan. Sängystä ei tullakkaan enää pois, muuten aamulla väsyttää ja tuleva päivä tuntuu kurjalta.

Helppoa kuin heinänteko! Kannattaa kuitenkin yrittää, sillä riittävä lepo on vanhemmallekin kovin tärkeää. Vanhemman hyvillä unilla on merkitystä koko perheen hyvinvoinnissa.


Hyvää matkaa höyhensaarille!


Comments


bottom of page